
بسته خبری علم و فناوری
آخرینهای علم و فناوری
در این بسته خبری آخرین اخبار علم و فناوری تشریح میشوند./ ابوالفضل امیری

برکه _ آخرینهای علم و فناوری را با ما بخوانید:
غذاهای فرآوری شده ممکن است شما را افسرده کند
محققان بنیاد سلامت روان برزیل اخیرا اظهار کردند نتایج مطالعه آنها نشان داده که میزان افسردگی در افرادی که غذاهای فرآوری شده میخورند تقریباً ۸۰ درصد بیشتر است. غذاها شامل شکلات، چیپس، بیسکویت، بستنی، کیک و غذاهای آماده است.
با این حال، متخصصان ارشد رژیم غذایی امروز از این یافتهها انتقاد و استدلال کردند که رمزگشایی یک طرفه بودن این رابطه غیرممکن است. برای مثال دکتر «دوان ملور» از دانشگاه استون بیرمنگام گفت: بسیاری از غذاهایی که این مطالعه نشان میدهد با افسردگی مرتبط هستند، جزء منظم رژیم غذایی سالم محسوب نمیشوند. ممکن است عوامل مرتبط با افسردگی نیز منجر به عدم مصرف یک الگوی غذایی ایده آل در فرد شود. بنابراین، نمیتوان گفت که غذاهای فرآوری شده با افسردگی مرتبط هستند.
در این مطالعه محققان از ۲۵۷۲ دانشجوی فارغالتحصیل و مقطع کارشناسی از برزیل در مورد عادات غذایی و سبک زندگی آنها سؤال کردند. از همه داوطلبان خواسته شد تا گزارش دهند که چقدر ۱۴۴ غذای مختلف خوردهاند و اندازه سهمشان چقدر است. علاوه بر تنقلات فرآوری شده، برگر و چیپس، شامل میوه و سبزیجات نیز میشد.
غذاهایی که فوق فرآوری شدهاند معمولاً حاوی پنج ماده یا بیشتر و مواد شیمیایی اضافی مانند امولسیفایرها و شبیه سازهای طعم هستند که ماندگاری و طعم غذاها را افزایش میدهد، اما لزوماً برای شما مفید نیستند.
همچنین از شرکتکنندگان سوالاتی درباره شیوه زندگی و سلامتی از جمله BMI آنها، سیگار کشیدن یا نوشیدن الکل، ساعت تماشای تلویزیون آنها، دیابت و تشخیص افسردگی بالینی پرسیده شد. پاسخ همان سوالات هر دو سال یک بار بین سالهای ۲۰۱۶ تا ۲۰۲۰ توسط محققان پیگیری میشد. در طول مطالعه، ۲۴۶ مورد افسردگی شناسایی شد. محققان نتایج را به چهار گروه تقسیم کردند تا ببینند آیا تفاوتی بین رژیمهای غذایی وجود دارد یا خیر.
داوطلبانی که بدترین رژیمهای غذایی را داشتند- با غذاهای فوق فرآوری شده که حداقل ۳۱ درصد از مصرف روزانه آنها را تشکیل میدهد - تا ۸۲ درصد بیشتر احتمال داشت در طول مطالعه به افسردگی تشخیص داده شوند. این در مقایسه با افرادی بود که کمترین یا کمتر از ۱۶ درصد از مصرف روزانه خود را به مصرف غذاهای فرآوری شده اختصاص میدادند.
محققان گفتند: آنچه میخوریم میتواند بر خلق و خوی ما به طرق مختلف تأثیر بگذارد: غذا مستقیماً از طریق شیمی مغز، بر خواب، سلامت جسمانی ما و احساسی که نسبت به خودمان داریم تاثیر میگذارد. ذهن و بدن ما به یک رژیم غذایی سالم و متعادل نیاز دارد و این چیزی است که ما فقط از غذاهای فوق فرآوری شده دریافت نمیکنیم. تنقلات قندی و نوشیدنیهای کافئیندار میتوانند باعث تقویت موقتی بدن ما شوند اما این اثر کوتا مدت است و میتواند خواب را مختل کند و بر سلامت روانی ما تأثیر بگذارد.
نتایج این مطالعه در مجله «Affective Disorders» منتشر شد./ اخبار علم و فناوری
کاهش زوال عقل با ویتامین D
نتایج یک مطالعه نشان داده که مصرف روزانه ویتامین D شانس ابتلا به زوال عقل را به ویژه در زنان کاهش میدهد.
محققان دریافتند افرادی که مکملها را مصرف میکردند مدت طولانیتری از این بیماری عاری بودند و در مجموع ۴۰ درصد موارد ابتلا در بین آنها کمتر بود.
کارشناسان بر این باورند که این ویتامین ممکن است به کاهش تجمع پلاکهای آمیلوئید و تاو کمک کند که تجمع آنها با بیماری آلزایمر و زوال عقل مرتبط است.
دانشمندان دانشگاه اکستر و «موسسه مغز هوچکیس کلگری» در کانادا دادههای گروهی متشکل از ۱۲ هزار و ۳۸۸ نفر را در مرکز ملی هماهنگی آلزایمر ایالات متحده تجزیه و تحلیل کردند.
حدود ۴۶۰۰ نفر - ۳۷ درصد - از شرکت کنندگانی که میانگین سنی ۷۱ سال داشتند و در شروع کارآزمایی عاری از زوال عقل بودند، مکمل مصرف کردند. حدود ۲۶۹۶ نفر در طی ۱۰ سال آینده به زوال عقل مبتلا شدند. از این تعداد، حدود سه چهارم(۲۰۱۷ نفر) هرگز در آن دوره مکمل مصرف نکردند در حالی که یک چهارم(۶۷۹ نفر) مکمل مصرف کردند.
بر اساس یافتهها، ۴۰ درصد موارد کمتری از این بیماری در میان افرادی که از مکملهای ویتامین D استفاده میکردند، وجود داشت.
پروفسور «زهی نور اسماعیل»(Zahinoor Ismail) از دانشگاه کلگری و دانشگاه اکستر که این تحقیق را رهبری میکرد، گفت: ما میدانیم که ویتامین D اثراتی در مغز دارد که میتواند پیامدهایی برای کاهش زوال عقل داشته باشد، با این حال تاکنون نتایج تحقیقات متفاوت بوده است.
یافتههای ما بینشهای کلیدی را در مورد گروههایی که ممکن است به طور خاص برای مکملهای ویتامین D مورد هدف قرار گیرند، ارائه میکند. به طور کلی، ما شواهدی پیدا کردیم که نشان میدهد مصرف مکملهای اولیه ممکن است قبل از شروع زوال شناختی مفید باشد.
ویتامین D از غذاهایی مانند ماهیهای چرب، مکملها و قرار گرفتن پوست در معرض نور خورشید به دست میآید. پوست افراد مسن میتواند در تبدیل نور خورشید به ویتامین D کارآمدی کمتری داشته باشد و احتمال کمبود آنها و وابستگی به منابع دیگر را افزایش دهد. در حالی که فواید مکملها در بین هر دو جنس دیده میشد، این اثرات در میان زنان و در افراد با شناخت طبیعی بیشتر بود.
کارشناسان بر این باورند که اثرات بیشتر در میان زنان میتواند به این دلیل باشد که سطوح استروژن، که با فعال شدن ویتامین D مرتبط است، در دوران یائسگی کاهش مییابد.
این میتواند منجر به اثرات بیشتری از مصرف این ویتامین شود، که اغلب به زنان توصیه میشود، زیرا این ویتامین با سلامت استخوانها نیز ارتباط دارد.
همچنین اثرات ویتامین D در افرادی که حامل ژن APOE۴ نبودند، در مقایسه با افراد دیگر، به طور قابل توجهی بیشتر بود. نویسندگان پیشنهاد میکنند که افرادی که حامل ژن APOEe۴ هستند ویتامین D را بهتر از روده خود جذب میکنند که این ممکن است اثر مکمل ویتامین D را کاهش دهد. با این حال، هیچ سطح خونی برای آزمایش این فرضیه گرفته نشد.
تحقیقات قبلی نشان داده است که سطوح پایین ویتامین D با خطر بالاتر زوال عقل مرتبط است. ویتامین D در پاکسازی آمیلوئید در مغز نقش دارد که تجمع آن یکی از علائم بیماری آلزایمر است.
مطالعات همچنین نشان دادهاند که ویتامین D ممکن است به محافظت از مغز در برابر تجمع تاو، پروتئین دیگری که در ایجاد زوال عقل نقش دارد، کمک کند.
دکتر «روزا سانچو»(Rosa Sancho) سرپرست تحقیقات آلزایمر در انگلستان گفت: یافتهها نشان میدهد که شروع زوال عقل در افرادی که سابقه مصرف مکملهای ویتامین D معمولی دارند دیرتر اتفاق میافتد و این اثر در بین افرادی که عوامل خطر ژنتیکی یا مشکلات حافظه ندارند قویتر به نظر میرسد.
تحقیقات گسترده نشان میدهد که عادات و رفتارها در میانسالی، مانند داشتن قلب سالم یا سیگار نکشیدن، میتواند خطر زوال عقل را کاهش دهد./ اخبار علم و فناوری
دستگاههای خورشیدی وسیلهای هوشمندانه و ساده برای تصفیه آب کثیف یا شور هستند، اما با سرعت نسبتا کندی کار میکنند. اکنون مشخص شده است که افزودن یک ماده جدید عملکرد آنها را افزایش میدهد. این ماده از ضایعات میوه ساخته میشود که در صورت عدم استفاده دور ریخته میشوند.
یک دستگاه خورشیدی تصفیه آب معمولی در ابتداییترین شکل خود، از حوضچهای از آب غیرقابل آشامیدن تشکیل شده که در زیر یک پوشش شفاف قرار گرفته است. آب با گرم شدن توسط خورشید تبخیر میشود و در سطح داخلی پوشش متراکم میشود. تراکم بخار آب خالص و تمیز به شکل مایع از روی سطح چکه میکند و در یک ظرف جداگانه برای نوشیدن جمع میشود.
به منظور گرم کردن آب کثیف یا شور با سرعت بیشتر، دانشمندان موادی ساختهاند که روی سطح آن شناور میشوند و نور خورشید را به گرما تبدیل میکنند و در حالی که این مواد از ترکیبات مختلفی ساخته میشوند اما به طور معمول در آنها از کربن به دست آمده از زغال سنگ استفاده میشود.
ادیسون آنگ(Edison Ang)، استادیار دانشگاه فنی نانیانگ سنگاپور و همکارانش به دنبال جایگزینی کمهزینهتر و سازگارتر با محیط زیست بودند که نیازی به استخراج نداشته باشد، دستیابی به آن رایگان باشد و در صورت عدم استفاده دفع شود و این گزینه، ضایعات میوه است. به طور خاص، دانشمندان پوسته نارگیل، پوست پرتقال و پوست موز را امتحان کردند.
در یک فرآیند کربنسازی دو مرحلهای ساده، ضایعات میوه به مدت چند ساعت در دمای ۸۵۰ درجه سانتیگراد حرارت داده شد و با یک واکنشدهنده مولیبدن مخلوط شدند. با انجام این کار، ضایعات به ورقههای کاربید مولیبدن دو بُعدی که متعلق به خانوادهای از فلزات معروف به مکسین(MXenes) است، تبدیل شدند. مکسینها آبدوست هستند و راندمان تبدیل نور به گرمای بسیار بالایی دارند.
هنگامی که این ترکیب در یک دستگاه کوچک خورشیدی آزمایش شد، ورقههای مربع کاربید مولیبدن در تبدیل نور خورشید به گرما بسیار موثر عمل کردند و باعث شدند تا آب شبیهسازیشده دریا بسیار سریعتر از حالات دیگر تبخیر شود. از آنجایی که این ماده بسیار متخلخل است، قطرات بخار آب توانستند مستقیما از آن بالا بروند و در داخل پوشش دستگاه متراکم شوند.
مواد به دست آمده از پوسته نارگیل بهترین عملکرد را داشتند، زیرا نور خورشید را با بازده ۹۴ درصد به گرما تبدیل میکردند.
پروفسور آنگ و تیمش اکنون در حال توسعه بیشتر این فناوری هستند و به دنبال شرکای صنعتی برای کمک به تجاریسازی آن هستند./ اخبار علم و فناوری
استفاده از سلاح مخفی کروکودیلها در برابر عفونتهای قارچی کشنده
نتایج این مطالعه میتواند برای ایجاد درمان هدفمند برای عفونتهای قارچی در انسان که به دلیل افزایش مقاومت آنتی بیوتیکی در حال افزایش است، استفاده شود.
«اسکات ویلیامز» نویسنده اصلی این مطالعه از دانشگاه لاتروب، بر «دیفنسین»(defensins) تمساحها تمرکز کرد. دیفنسینها، پروتئینهای کوچکی هستند که عفونت ایجاد شده در سیستم ایمنی را تشخیص داده و شناسایی میکنند.
اسکات ویلیامز گفت: ما ساختارهای دیفنسین تمساح را حل کردیم و به طرز شگفتانگیزی آنها شبیه پروتئینهای مشابه در انسان هستند، این به آن معنا است که میتوانیم از آنها به عنوان الگویی برای درمان عفونتهای قارچی در انسان استفاده کنیم. کروکودیلها دفاع ضد قارچی خوبی دارند و امیدواریم بتوانیم دفاع آنها را با نیازهای خود تطبیق دهیم.
اسکات ویلیامز افزود: این اولین بار است که این عملکرد در هر گیاه یا حیوانی یافت میشود. ما این مکانیسم سنجش pH را در هیچ حیوان یا گیاه دیگری ندیدهایم.
دفنسینها میتوانند فعالیت خود را بر اساس محیط pH تغییر دهند، بنابراین میتوانیم دفنسینهای دیگری را مهندسی کنیم تا بسته به وجود عفونت خاموش یا روشن شوند. برخی از روشهای درمانی به طور تصادفی روی سلولهای سالم اثر میگذارند، در حالی که این مکانیسم میتواند به کاهش این تأثیرات و تمرکز بر روی موارد مضر کمک کند.
پروفسور «مارک هولت» نویسنده ارشد این مقاله گفت که این مطالعه همچنین اولین مطالعهای است که ساختار حمله غشای دفنسین را با وضوح بالا مستند میکند. پروفسور هولت گفت: با استفاده از قدرت «سنکروترون»(synchrotron) استرالیا، به همراه پروفسور «مارک کوانساکول»، ما توانستیم دادههای ساختاری تولید کنیم تا مشخص کنیم چگونه دفنسینها به پاتوژنهای قارچی حمله میکنند و آنها را از بین میبرند. تابش سنکروترن یک امکان توانمند برای مطالعه ساختمان مولکولی و تغییرات شکل و ترکیبات سلولی در هنگام واکنشهای شیمیایی است. در نتیجه، یافتههای ما مدلی برای درک فعالیت ضد میکروبی سایر دفاعها از جمله دفاع در انسان ارائه میکند. در این مطالعه، پروفسور هولت بافت کروکودیل را با کمک «جان لور» و «جان مک گراث« از مزرعه پرورش کروکودیل کورانا در یپون، کوئینزلند، اولین مزرعه تجاری پرورش کروکودیل در استرالیا برداشت کرد.
درمانهای آینده که میتواند عفونتها را هدف قرار دهد
یافتههای این مطالعه میتواند در آینده به محققان امکان مهندسی دیفنسینهایی با فعالیت وابسته به pH در بیوتکنولوژی و کاربردهای درمانی، مانند درمان عفونتهای جدی در انسان را بدهد. دیفنسین تمساح آب شور 0CpoBD۱۳) دارای یک فعالیت ضد میکروبی جالب است که وابسته به pH محیطی است که برای تشخیص بدن یا تشخیص ناحیه یا سلولهای آلوده کلیدی است. بر اساس سطح pH دیواره بیرونی سلول، CpoBD۱۳ عفونتهای قارچی را شناسایی کرده و به آنها حمله میکند.
دفنسین چیست؟
دیفنسینها پروتئینهایی در گیاهان و حیوانات هستند که بخش مهمی از سیستم ایمنی ذاتی را تشکیل میدهند تا از آنها در برابر عفونت توسط پاتوژنهای میکروبی مانند باکتریها، قارچها و ویروسها محافظت کنند.
آنها برای اولین بار در دهه ۱۹۸۰ کشف شدند و اخیراً به عنوان درمانهای بالقوه برای درمان بیماریهای عفونی و سرطان توجه را به خود جلب کردهاند. اگرچه بیشتر تلاشهای تحقیقاتی بر روی دفنسینهای انسانی و گیاهی متمرکز شدهاند، اما اطلاعات کمی در مورد دفنسینهای گونههای دیگر که میتوانند عملکردهای منحصر به فرد و مفیدی داشته باشند، وجود دارد.
یافتههای این مطالعه در مجله «Nature Communications» منتشر شده است./ اخبار علم و فناوری
پایگاه اطلاع رسانی نشریه برکه بطور منظم خبر های استان فارس علی الخصوص خبر شیراز را به همراه اخبار خوزستان و جنوب ایران را برای شما منتشر میکند با ما همراه باشید.
نام : | |
ایمیل : | |
*نظرات : | |
| |
متن تصویر: | |