کد خبر: ٢٩٥٠٨   نسخه چاپی  
  • تاریخ درج خبر:1402/07/03-١٣:٤٢

بسته خبری علم و فناوری

تازه‌ترین‌های علم و فناوری

در این بسته خبری به تشریح آخرین اخبار علم و فناوری می پردازیم./ ابوالفضل امیری

 

برکه _ تازه‌ترین‌های علم و فناوری را با ما دنبال کنید.

 

موش‌ های فلج با این روش ژن‌ درمانی جدید دوباره راه رفتند

پآسیب کامل نخاعی به فلج شدن تمام اندام‌ها و عضلات محل آسیب‌دیده منجر می‌شود اما اکنون دانشمندان دانشگاه «اکول پلی‌تکنیک فدرال لوزان»(EPFL) یک روش ژن‌درمانی جدید را روی موش‌ها آزمایش‌ کرده‌اند و نشان داده‌اند که این روش می‌تواند به بازسازی اعصاب بپردازد و توانایی راه رفتن را بازیابی کند.

طناب نخاعی، بزرگراه اطلاعاتی بدن است. پیام‌های بین مغز و هر قسمت دیگر بدن با سرعت فوق‌العاده بالا به گروه ضخیم اعصاب می‌روند. بدین ترتیب، آسیب رسیدن به این بخش می‌تواند ناتوان‌کننده باشد و احساس یا تحرک را در مناطق آسیب دیده بدن بیماران از بین ببرد.

جای تعجب نیست که یافتن راه‌های جدید برای ترمیم کردن این آسیب‌ها، یکی از حوزه‌های کلیدی تحقیقات است. پژوهش‌های اخیر با استفاده از ایمپلنت‌هایی انجام شده‌اند که ناحیه آسیب‌دیده، پیوند سلول‌های عصبی و پروتئین‌ها و مولکول‌ها یا ترکیباتی که به تحریک رشد مجدد عصبی کمک می‌کنند را دور می‌زنند و موفقیت‌هایی را به دست آورده‌اند. گروه دانشگاه اکول پلی‌تکنیک فدرال لوزان پیشتر موفق شده بودند که رشته‌های عصبی را با استفاده از ژن‌درمانی بازسازی کنند اما موفقیت محدودی را به دست آوردند.

«مارک اندرسون»(Mark Anderson) پژوهشگر ارشد این پروژه گفت: ما پنج سال پیش نشان دادیم که رشته‌های عصبی را می‌توان در صدمات کامل نخاعی از نظر آناتومیک بازسازی کرد اما همچنین متوجه شدیم که این کار برای بازگرداندن عملکرد حرکتی کافی نیست زیرا رشته‌های جدید در مکان‌های مناسب سمت دیگر ضایعه نتوانستند به آنها متصل شوند.

پژوهشگران برای رفع کردن این مشکل، فرآیندهای طبیعی ترمیم را که پس از آسیب جزئی نخاع اتفاق می‌افتند، مورد بررسی قرار دادند. این گروه پژوهشی با استفاده از روشی به نام «توالی‌یابی آران‌ای هسته‌ای تک سلولی»، آکسون‌های خاصی را شناسایی کردند که برای بازگرداندن عملکرد حرکتی نیاز به ترمیم دارند و بررسی کردند که چگونه می‌توانند هدف مناسب را در طرف دیگر محل آسیب‌دیده پیدا کنند.

پژوهشگران با استفاده از این بررسی، یک روش ژن‌درمانی جدید ابداع کردند که با چند روش به طور هم‌زمان برای تقویت اتصال مجدد اعصاب کار می‌کند. این درمان، برنامه‌های رشد را در نورون‌های خاصی فعال می‌سازد تا رشته‌های عصبی کلیدی را بازسازی کند، پروتئین‌های خاصی را که به رشد نورون‌ها در بافت آسیب‌دیده کمک می‌کنند، تنظیم کند و مولکول‌هایی را به کار بگیرد که اعصاب بازسازی‌کننده را به سمت اهدافشان در طرف دیگر هدایت می‌کنند.

در آزمایش‌های انجام شده روی موش‌های مبتلا به آسیب‌های طناب نخاعی، پژوهشگران دریافتند که موش‌های درمان‌شده توانایی راه رفتن را در عرض چند ماه به دست آورده‌اند و در نهایت، مشابه موش‌هایی راه می‌روند که از آسیب جزئی بهبود یافته بودند.

اگرچه هنوز کارهای زیادی باید انجام شوند تا بتوان این نوع درمان را برای انسان اعمال کرد اما پژوهشگران می‌گویند که این یک گام کلیدی برای رسیدن به هدف نهایی است.

«گرگوار کورتین»(Grégoire Courtine) از پژوهشگران این پروژه گفت: ما انتظار داریم که ژن‌درمانی ما به اندازه سایر روش‌های شامل تحریک الکتریکی نخاع، قوی عمل کند. ما معتقدیم که یک راه حل کامل برای درمان آسیب نخاعی، به هر دو رویکرد ژن‌درمانی برای رشد مجدد رشته‌های عصبی مرتبط و تحریک ستون فقرات برای به حداکثر رساندن توانایی رشته‌ها و نخاع به منظور ایجاد حرکت نیاز دارد.

این پژوهش در مجله «Science» به چاپ رسید./ اخبار علم و فناوری


تنها جانوری که فتوسنتز می‌کند

گوسفند دریایی که با نام علمی Costasiella kuroshimae شناخته می‌شود، گونه‌ای از حلزون‌های دریایی، از شاخه نرم‌تنان و راسته کیسه زبانان است که در اکوسیستم اقیانوس زندگی می‌کند. این جانور که عمر آن در نهایت یک سال است می‌تواند در مواقع خطر، رنگ خود را تغییر دهد تا در میان جلبک‌های دریایی یا گیاهان دیگر پنهان شود.  

یکی از نکات جالب درباره گوسفند دریایی، ظاهر آن است. ظاهر این موجود دریایی شبیه به یک گیاه و نیز یک گوسفند است که تنها از یک تا ۵ میلیمتر طول و دو چشم مهره‌ای سیاه و دو راینوفور (شاخک) بلند دارد. این راینوفورها مانند آنتن‌هایی عمل می‌کنند که می‌توانند ترکیبات شیمیایی آب را تشخیص دهند. همچنین، در مسیریابی، پیدا کردن منابع غذایی و محافظت از گوسفند دریایی در برابر شکار از او کمک می‌کند.  

گوسفند دریایی یکی از زیباترین و منحصر به فردترین موجودات دریایی در کل جهان است. به طور باورنکردنی، این موجود رنگ سبز خود را از فرآیندی به نام کلپتوپلاستی (Kleptoplasty) به دست می‌آورد. کلپتوپلاستی فرآیندی است که در آن کلروپلاست‌ها از یک منبع غذایی گرفته می‌شود و در سلول‌های موجود مصرف کننده ترکیب می‌شوند. طی این فرآیند، با تغذیه از جلبک‌ها، کلروپلاست جلبکی در بدن گوسفند دریایی باقی می‌ماند و به او این اجازه را می‌دهد تا از دی اکسید کربن و نور خورشید برای عمل فتوسنتز استفاده کند و انرژی خود را شبیه به یک گیاه ایجاد کند. درواقع، این موجود تنها موجود دریایی در جهان به شمار می رود که قادر به انجام چنین عملی است.

همچنین، آن‌ها دارای قسمت‌های برگ مانندی به نام سراتا (cerata) که حاوی کلروپلاست‌های جذب شده هستند می‌باشند و به همین دلیل از نظر ظاهری شبیه به گیاهان آبدار مانند گیاه آلوئه ورا هستند.

این جانور دریایی از نظر رژیم غذایی موجودی بسیار حساس است که بیشتر عمر خود را صرف زندگی و تغذیه از نوعی جلبک دریایی به نام Avrainvillea می‌کند. راینوفورهای (شاخک‌های) این جاندار دارای کرک‌های ظریفی هستند که مواد شیمیایی موجود در آب را شناسایی می‌کنند و به او این اجازه را می‌دهند که از کلروپلاست‌های موجود در جلبک‌ها تغذیه کنند و به طریقی از عملکرد کلپتوپلاستی برای تکمیل رژیم غذایی خود استفاده کند.

این موجود شگفت‌انگیز با جذب نورخورشید شبیه صفحات خورشیدی عمل می‌کند و عمل فتوسنتز را انجام می‌دهد و از این طریق انرژی مورد نیاز خود را تامین می‌کنند، این در حالی است که فرآیند فتوسنتز معمولا تنها توسط ارگانیسم‌های تک سلولی انجام می‌شود.  

گوسفند دریایی تنها در اقیانوس هند و آرام، نزدیک فیلیپین، ژاپن و اندونزی یافت شده است. آن‌ها بیشتر عمر خود را بر روی انواع خاصی از جلبک‌های سبز می‌گذرانند و از این طریق با آن‌ها ترکیب می‌شوند و از سلول‌های جلبک برای تولید انرژی و نیز تولید سموم خود استفاده می‌کنند./ خبر علم و فناوری


ربات پلیس نیویورک در مترو منهتن

شهر نیویورک و اداره پلیس نیویورک(NYPD) در یک کنفرانس مطبوعاتی در ایستگاه متروی منهتن یک سرویس رباتیک امنیتی موسوم به Knightscope K۵ را معرفی کردند که از آن به عنوان بخشی از یک برنامه آزمایشی برای استفاده از فناوری محافظت از شهروندان نیویورکی بهره خواهند برد.

این ربات خودران با استفاده از پروتکل‌هایی برای گشت‌زنی در ایستگاه‌های شلوغ مترو آموزش داده شده است و هر روز بین ساعت‌های ۱۲:۰۰ بامداد تا ۶:۰۰ صبح به انجام بررسی‌های ایمنی ادامه می‌دهد.

یک برنامه آزمایشی انقلابی

اریک آدامز شهردار نیویورک گفت: امروز یک برنامه آزمایشی برای آزمایش ربات امنیتی Knightscope K۵ راه‌اندازی می‌کنیم. پلیس نیویورک باید در خط مقدم فناوری باشد و دو قدم جلوتر از کسانی باشد که از فناوری برای آسیب رساندن به نیویورکی‌ها استفاده می‌کنند.

وی افزود: این یک سرمایه‌گذاری خوب روی پولی است که مالیات دهندگان می‌پردازند.

سال‌ها استفاده موفقیت‌آمیز از فناوری‌های شرکت نایت‌اسکوپ(Knightscope) توسط نیروهای پلیس باعث شده است که اداره پلیس لس‌آنجلس از این شرکت به دلیل کاهش جرم و جنایت در یک پارک عمومی محبوب قدردانی کند.

به لطف این شرکت، مقامات امنیتی اکنون رویکردی کارآمد برای تقویت فعالیت‌های پلیسی خود دارند.

برای اینکه مردم در یک شهر احساس امنیت کنند، باید در استفاده از خدمات قطار و اتوبوس احساس راحتی و امنیت کنند. فناوری‌های شرکت Knightscope قبلاً در دفاع از دیگر شهرهای ایالات متحده، ایمن‌سازی مکان‌هایی که مردم در آن زندگی و از آنها بازدید می‌کنند، از جمله سیستم‌های حمل ‌و نقل عمومی، مؤثر و کارآمد بوده است.

ربات‌ها کاندیدای مناسبی برای کمک به پلیس در سراسر ایالات متحده هستند، زیرا آنها بدون استثنا به حریم خصوصی همگان احترام می‌گذارند.

با توسعه این فناوری، استفاده از ربات‌های پلیس که با قابلیت‌های جدید سازگار می‌شوند، به طور مداوم در حال پیشرفت است.

در حالی که استفاده از این ربات‌ها از نظر کاهش خطرات و افزایش آگاهی موقعیتی برای ماموران پلیس مزایایی دارد، نگرانی‌های قابل توجهی را نیز در مورد حفظ حریم خصوصی، اخلاقیات و استفاده صحیح از قدرت ایجاد می‌کند.

در نتیجه، بحث‌های مداوم و وضع قوانین در حال تحول پیرامون ایجاد و استفاده از ربات‌های پلیس وجود دارد. در حال حاضر به نظر می‌رسد این ربات جدید این محدودیت‌ها و نگرانی‌ها را دور زده و خود را به عنوان یکی از اعضای کلیدی نیروی پلیس شهر نیویورک معرفی کرده است.

در نهایت، زمان نشان خواهد داد که چه مسائلی از استقرار این ربات به وجود خواهد آمد و آیا نیاز به اجرای پادمان‌های بیشتری وجود دارد یا نه./ اخبار علم و فناوری

نظرات بینندگان
این خبر فاقد نظر می باشد
نظر شما
نام :
ایمیل : 
*نظرات :
متن تصویر:
 

خروج